Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

It's all Greek to me...

Μερικές φορές πραγματικά πιστεύω ότι ορισμένα πράγματα που γίνονται στη χώρα μας θα μπορούσαν να συμβαίνουν μόνο σε ταινία. Για του λόγου το αληθές παραθέτω αυτούσιο άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα (νομίζω 11 ή 12 Οκτωβρίου) στην Ημερησία.

«Ούτε μια ύψους 15 δισ. ευρώ επένδυση για την αγορά ενός άγονου νησιού είναι αρκετή για να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία στην Ελλάδα, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σε σχετικό δημοσίευμά του, στο οποίο αναφέρει το ιστορικό μιας πολύ μεγάλης επένδυσης στη νήσο Πάτροκλο που δεν έγινε ποτέ. Όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα, λίγο πριν το Πάσχα του 2008, ο Αντουάν Μααλούφ επισκέφτηκε τα γραφεία της τότε υπουργού Τουρισμού, Φανής Πάλλη-Πετραλιά, με ένα ασυνήθιστο αίτημα: ήθελε να αγοράσει ένα ελληνικό νησί. Ο γενικός διευθυντής της με έδρα το Μονακό επενδυτικής εταιρείας MMC Group, προσέφερε περί τα 15 δισ. ευρώ (21 δισ. δολ.), υπό τη μορφή εγγυήσεων εκδομένων από μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Η ιδέα του Μααλούφ ήταν απλή. Ο επενδυτικός του όμιλος θα πλήρωνε περί τα 120 εκατ. ευρώ για τον Πάτροκλο, το άγονο νησί στον Σαρωνικό που οι ντόπιοι ψαράδες αποκαλούν και «Γαϊδουρονήσι», το οποίο και θα μετέτρεπε με τα υπόλοιπα χρήματα του ομολογουμένως τεράστιου πακέτου σε ένα θεματικό πάρκο στο στυλ του Λας Βέγκας. Το νησί απέχει ελάχιστα από την Αθήνα και ο Μααλούφ σχεδίαζε να το γεμίσει καζίνο, γήπεδα γκολφ, πολυτελή ξενοδοχεία ικανά να φιλοξενήσουν περί τα 50.000 άτομα και μια μαρίνα χωρητικότητας χιλιάδων γιωτ. Η επένδυση θα δημιουργούσε 8.000 θέσεις εργασίας. Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, η Ντονατέλα Βερσάτσε είχε ήδη υπογράψει συμβόλαιο για να κατασκευάσει ένα πολυτελές ξενοδοχείο.
«Το μόνο που χρειαζόμουν για να αρχίσω ήταν μια επιστολή στην οποία η κυβέρνηση θα δεσμευόταν να συνδράμει για να ξεπεραστεί η γελοία ελληνική γραφειοκρατία», δηλώνει ο Μααλούφ στο δημοσίευμα. «Ήθελα μια δέσμευση, μια επίσημη γραπτή δέσμευση». Τότε διεξήχθη ο παρακάτω διάλογος, σύμφωνα με το δημοσίευμα: Σε απάντηση, λέει ο Μααλούφ, η τότε υπουργός Τουρισμού, Φανή Πάλλη-Πετραλιά του είπε: «Η ελληνική κυβέρνηση σας δίνει την πλήρη υποστήριξή της έχετε τις ευλογίες μας». «Επομένως, θα μου δώσετε την επιστολή;», ρώτησε ο Μααλούφ. «Τι;», αντέτεινε η κα. Πάλλη-Πετραλιά. «Δεν εμπιστεύεστε την κυβέρνηση της Ελλάδος;» Ο Μααλούφ λέει ότι δεν πήρε ποτέ την επιστολή που ήθελε και η επένδυσή του στον Πάτροκλο μπήκε στο αρχείο, θύμα της γραφειοκρατικής παράλυσης της χώρας, αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του δημοσιεύματος.»

Σίγουρα πολλοί θα αντιτείνουν την άποψη ότι δεν έγινε και τίποτα τρομερό. Έτσι κ αλλιώς “εμείς δεν θέλουμε κανέναν ξένο βρωμιάρη επιχειρηματία πάνω στις (ακατοίκητες και ανεκμετάλλευτες) νησίδες μας”. Αν είναι έτσι να το δηλώσουμε ξεκάθαρα στους επενδυτές ότι είναι ανεπιθύμητοι, να μην χάνουν και άδικα τον καιρό τους οι άνθρωποι. Τουλάχιστον να μη γινόμαστε ρεζίλι διεθνώς…

4 σχόλια:

  1. Χμ, αυτός ο μαλούφ είχε λεφτά για πέταμα μου φαίνεται (μάλλον δεν θα ήταν δικά του). Αλλά έσωσε τους καψερούς τους χρηματοδότες του αυτή η καλή κυριούλα (όχι ότι δεν θα βρήκε άλλο τρόπο να σπαταλήσει ο μαλούφας, αλλά λέμε τώρα).

    Σοβαρά τώρα. Τρεις τρόποι υπάρχουν για να τονωθεί η οικονομία:

    α) Εξωτερικός Δανεισμός (ξεχάστε τον όπως ξέχασε ο μαλούφας το γαϊδουρονήσι).

    β) Εξαγωγές

    γ) Άμεσες Ξένες Επενδύσεις

    Διαλέγεις και παίρνεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χμ...για διαβάστε και αυτό:

    ΣτΕ: Αντισυνταγματική η ρύθμιση για την δημιουργία του Costa Navarino

    http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1070297

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην πας μακριά. Γνωρίζω πολύ καλά την περίπτωση ξένης εταιρείας, που συμμετείχε στην παραγωγή της ταινίας "Νήσος" και η οποία ήθελε να γυρίσει άλλη μια ταινία στα ελληνικά νησιά με διεθνές καστ. Δεν το έκανε για 2 λόγους.
    1. Την έκαναν μπαλάκι το υπουργείο Τουρισμού με το Λιμενικό αναφορικά με το ποιος έχει ευθύνη για τα γυρίσματα σε κάποιες γραφικές παραλίες
    2. Η εφορία ζητούσε προκαταβολικά ΦΠΑ για την επόμενη χρονιά από την εταιρεία - όπως το κάνει και με το σύνολο των επιχειρήσεων - χωρίς να γνωρίζει κανείς αν η ταινία θα είχε κέρδη η ζημιές.
    Οι άνθρωποι την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια και γυρίζουν την ταινία στην Κύπρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα αυτή τη στιγμή μόνο οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις υπάρχουν στο προσκήνιο. Το δανεισμό όπως λες τον έχουμε ξεχάσει και δεν έχουμε και τίποτα να εξάγουμε. Οπότε...μονόδρομος. Αλλά ούτε εκεί γίνεται τίποτα όπως φαίνεται, παρόλο που λόγω της φυσικής ομορφιάς οι προτάσεις δεν είναι και λίγες. Μέχρι να μας μάθουν όλοι είναι το θέμα και να μην υπάρχουν ούτε αυτές οι προτάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή