Λέμε συχνά για τη χώρα μας, που όλοι την αγαπάμε, ότι είναι άτυχη γιατί έχει περάσει τουρκοκρατία, 2 παγκόσμιους πολέμους (με τον δέυτερο να περιλαμβάνει και κατοχή), εμφύλιο, χούντα κλπ. Συνεπώς, (χρησιμοποιούμε συχνά ως δικαιολογία) δεν μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί όσο αυτοί ήκμαζαν άνετα, εμείς πολεμούσαμε με τον έναν ή τον άλλον ή και μεταξύ μας. Σωστό μέχρι εδώ; Ωραία. Τα δέχομαί όλα αυτα...Είναι σημαντικοί ανασχετικοί παράγοντες για την εξέλιξη οποιασδήποτε χώρας και είναι λογικό να σε πηγαίνουν πίσω. Ας δούμε και 2-3 παραδείγματα ακόμα όμως...
Η Γερμανία ενώθηκε ως κράτος περίπου το 1850-1860. Έκτοτε, έχει ηττηθεί σε 2 παγκόσμιους πολέμους (η Ελλάδα ήταν και τις 2 φορές με τους νικητές) έχοντας υποστεί και για τις 2 ήττες εξουθενωτικούς και ταπεινωτικούς όρους από τους νικητές. Επιπλέον, για 50 χρόνια ήταν ένα διχασμένο έθνος και όταν τελικά ενώθηκε έπρπε να καλύψει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.
Η Ισπανία (για να αναφέρω και μια παρόμοια χώρα), αφού κατακτήθηκε το 19ο αιώνα από το Ναπολέωντα, μέσα στον 20ο πέρασε 4 χρόνια εμφύλιο (με 500.000 νεκρούς) και άλλα 40 τη δικτατορία του Φράνκο, κατά τη διάρκεια της οποίας ήταν εκτός ΟΗΕ και γενικά σε αποκλεισμό.
Η Ιαπωνία μόνο μέσα στον 20 αιώνα έχει επιζήσει από:
- Τον Α' παγκόσμιο (από την πλευρά των Συμμάχων)
- Τον 2ο ΣινοΙαπωνικό/Β' Παγκόσμιο ('37-'45)
- Τη ρίψη 2 ατομικών βομβών στα εδάφη της
- Αμερικάνικη κατοχή (μάλιστα!) το διάστημα 1945-1952
- Πάνω από 30 σεισμούς άνω των 6,5 ρίχτερ (η Ελλάδα έχει 6)
...και φυσικά όλα αυτά που περνάει αυτές τις μέρες!
Σε ποιό σημείο βρίσκονται οι χώρες αυτές σήμερα; Σίγουρα όχι στο καλύτερο της ιστορίας τους. Μπορούν όμως να ισχυριστούν ότι διαθέτουν (σε ένα μεγάλο βαθμό) σύγχρονες δομές σε παιδεία-υγεία-δημόσια διακυβέρνηση, κυβερνήσεις που παράγουν (κάποιο έστω) έργο, θεσμούς που λειτουργούν στο μεγαλύτερο βαθμό, και συγκεκριμένους αναπτυξιακούς στόχους για τα επόμενα 5 έτη. Προφανώς δεν χρειάζεται να αναφέρω αν τα παραπάνω ισχύουν για την Ελλάδα μας.
Καλές λοιπόν οι δικαιολογίες, αλλά έχουν και τα όρια τους...
Υ.Γ. Έχει κανείς αμφιβολία ότι η Ιαπωνία θα ξεπεράσει πλήρως τις συνέπειες της (αδιανόητης) καταστροφήςπου περνάει μέσα σε 1-2 χρόνια; Εγώ καμία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου